kindermoment 21feb 2021Verhaal, vragen en verwerking zondag 21 februari
Veertigdagentijd
Een spoor van liefde. Dat is het thema van het project waarmee we dit jaar naar Pasen toeleven.Iedere zondag staat daarbij een tekst uit het laatste deel van het Johannes-evangelie centraal. Jezus bereidt zichzelf en zijn leerlingen voor op zijn dood en opstanding, en vooral op de tijd daarna. Elke week plaatst de Bijbel Basics een filmpje op Youtube. Dit is het filmpje van deze week:
https://www.youtube.com/watch?v=C3WS91XVyq0

Verhaal - Johannes 12:1-8 Maria giet olie over Jezus’ voeten
Het is druk in het huis van Marta en Maria en hun broer Lazarus. Jezus en zijn vrienden zijn op bezoek. En er zijn een heleboel andere mensen uit het dorp gekomen. Het is feest. Marta loopt langs de mensen met grote schalen en kruiken. ‘Iemand nog wat drinken?’ vraagt ze. ‘Iemand nog een schapenkluifje of een stuk brood?’ Hé. Wacht even. Waar is Maria eigenlijk? Waarom helpt ze niet mee?

Maria staat achter het huis onder de vijgenboom. Ze heeft een kruikje in haar hand. Een kruikje met olie. Het is geen gewone olie. Niet de olie die je door het eten kunt doen. Nee, dit is een soort parfum, die heel lekker ruikt en die heel duur is. Met het kleine beetje olie dat Maria heeft kun je bijna een huis kopen, zo duur is het. Dit is het soort olie dat je bewaart voor een heel bijzonder moment. Het is het soort olie dat je over het hoofd giet van iemand die koning wordt. Het is het soort olie dat je gebruikt voor iemand die net gestorven is.

Maria slikt. Ze is blij en verdrietig tegelijk. Ze is blij omdat Jezus er is. Jezus, de beste vriend die ze ooit gehad heeft. Jezus, de man die haar broer weer levend gemaakt heeft. Er zijn heel veel mensen die zeggen dat Jezus koning moet worden. Maria vindt dat ook. Jezus zou een goede, eerlijke koning zijn, de beste koning die Israël ooit gehad heeft. Maar Maria weet ook dat er mensen zijn die niet van Jezus houden. Die vinden dat Jezus dood moet. ‘Het is niet goed dat Jezus zoveel wonderen doet,’ zeggen ze. ‘Straks gaat iedereen nog in Hem geloven.’ Stel je voor dat die mensen doen wat ze zeggen. Stel je voor dat ze Jezus gevangen zullen nemen, en dat ze hem echt dood willen maken... Maria moet er bijna van huilen. Ze slikt haar tranen weg. En dan loopt ze weer naar binnen, het huis in, waar iedereen vrolijk zit te eten en te praten. Ze wringt zich tussen alle mensen door naar Jezus toe, met het kruikje in haar hand. Als ze bij Jezus is, breekt ze de hals van het kruikje af en ze giet de olie over Jezus’ voeten. Niet maar een druppeltje, maar de hele fles. De hele kamer ruikt naar parfum. De mensen stoppen met praten. Ze kijken allemaal naar wat er gebeurt. ‘Wat doet Maria nou!’ fluisteren ze. ‘Gooit ze zomaar die dure olie weg?’ ‘Ze doet net of Jezus koning wordt!’ Maria knielt voor Jezus neer. Ze maakt haar lange haar los en droogt Jezus’ voeten ermee af. Judas, een van Jezus’ leerlingen, wordt er boos om. ‘Wat zonde van die dure olie,’ zegt hij. ‘Maria, je had dat kruikje beter aan mij kunnen geven. Dan had ik het kunnen verkopen en dan hadden we het geld aan de arme mensen  kunnen geven.’ ‘Laat Maria met rust,’ zegt Jezus. ‘Ze moest dit doen. Maria heeft laten zien wat er binnenkort zal gebeuren. Ik zal sterven, en dan zullen jullie ook olie over mijn lichaam gieten. Er zullen altijd arme mensen zijn aan wie je geld kunt geven. Maar Ik zal er niet altijd zijn.’ Jezus geeft Maria een hand, en Maria staat op. Ze veegt haar tranen weg. Ze weet niet wat er gaat gebeuren. Maar ze heeft in ieder geval laten zien hoeveel ze van Jezus houdt.

Vragen:

  • Bij wie is Jezus op bezoek om er te eten?
  • Wie giet er olie over Jezus’ voeten?
  • Wat is er zo bijzonder aan wat Maria doet?
  • Waarom is Judas het niet eens met wat Maria doet?
  • Jezus zegt dat het juist goed is wat Maria deed. Ze laat ermee zien wat er gaat gebeuren, zegt Jezus. Wat gaat er dan gebeuren?
  • Als jij een cadeau aan Jezus zou geven, of iets bijzonders voor Hem zou doen, wat zou dat dan zijn?

Leuke opdracht:

kindermoment2 21feb 2021

Verwerking:
Maria grijpt de unieke kans om haar liefde en eerbied voor Jezus te tonen, en ook om aan alle aanwezigen te laten zien wie Jezus is. Hoe kan jij jouw liefde voor Jezus laten zien?
De kinderen bedenken welk cadeau ze aan Jezus willen geven of hoe ze hun liefde voor Jezus willen laten zien. Ze maken hiervan een tekening bij de voet van Jezus. Ook kan je de kleurplaat nog mooi
inkleuren.

kindermoment3 21feb21